Landstinget Sörmlands logotyp

Undermeny

Gynekologiskt cellprov

Livmoder
Cellprov är en viktig undersökning för att i tid kunna upptäcka och behandla cellförändringar som kan utvecklats till cancer.

Alla kvinnor i Sörmland mellan 23 och 59 år erbjuds gynekologisk cellprovtagning. Kvinnor mellan 23 och 49 år kallas vart tredje år och kvinnor mellan 50 och 59 vart femte år. Från och med årsskiftet är provtagningen gratis, vid uteblivet besök får man betala 450 kr.
                                       
Provet, som vanligen görs av en barnmorska, går fort, är enkelt och smärtfritt. Undersökningen är frivillig, men rekommenderas mycket starkt. Sedan allmän gynekologisk cellprovtagning infördes i mitten av 1960-talet har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats.

Du kallas till den mottagning som ansvarar för det område där du bor. Är du nyinflyttad kallas du så fort som möjligt efter att du blivit folkbokförd i länet.
I kallelsen erbjuds en särskild dag och tid. Om tiden inte passar kan du boka om den, använd den webbadress och kod som finns i inbjudan.

Alla som tagit prov får ett svarsbrev några veckor senare. Är provet normalt får du en inbjudan nästa gång det är dags för en undersökning. Visar provet på förändringar eller är svårbedömt kallas du till kvinnokliniken för ny provtagning.

Andra sätt att skydda sig mot livmoderhalscancer är kondom och att vaccinera sig mot HPV.

 

Flash eller JavaScript är inaktiverat.