Landstinget Sörmlands logotyp

Sommarjobb på sjukhuset

2017-07-12

När man börjar ett sommarjobb är det mycket att lära in. För många är det första riktiga jobbet. Elever som går i årskurs 2 på gymnasiet har möjlighet att söka sommarpraktik under fyra veckor. Under dessa veckor hoppas vi att de ska få lära sig mer om vad sjukvården gör och få tillfälle att möta några av alla yrken som finns inom Landstinget Sörmland.

I år sökte 422 ungdomar sommarjobb inom hälso- och sjukvården. På Mälarsjukhuset erbjöds 34 platser, på Nyköpings lasarett 22 platser och på Kullbergska sjukhuset 6 platser. Sommarjobbet innebär att de jobbar sex timmar per dag i fyra veckors tid.

Sommarjobbare 2017

Några av de ungdomar som sommarjobbar inom hälso- och sjukvården är Oscar och Fanny som varit på Kirurgiska avdelningen samt Henrik och Sofia som var på Kirurgklinikens behandlings-avdelning. Nu har de snart jobbat fyra veckor och är överens om att det är nu man börjar komma in i jobbet och få ta eget ansvar.
– Fyra veckor är en bra tid att jobba, men jag skulle gärna vilja jobba längre,  säger Oscar.

Arbetsuppgifterna har varierat från att slänga blodpåsar, förbereda frukost, bädda sängar, köra patienter till röntgen, vika tvätt, fylla på förråd och mycket annat.
– Sommarungdomarna gör ett jättebra jobb. De avlastar oss i personalen och får en inblick i hur det är att arbeta på ett sjukhus med patienter, säger vårdenhetschef Charlotte Ebbesson som är handledare för Henrik och Sofia.

– Jag tycker det roligaste har varit att få uppskattning från både personal och patienter, och att man känner sig behövd. Vi gör många olika saker så man hinner inte bli trött på arbetsuppgifterna, säger Sofia och Henrik.

– På min arbetsplats har det varit patienter som ligger inne längre tid och då får man en social kontakt eftersom man träffar patienterna varje dag. Jag har suttit och pratat med patienter om deras liv, lyssnat, hållit deras hand och flätat deras hår, säger Fanny.

Alla instämmer att dem har blivit en erfarenhet rikare. Jobbet har även inneburit att de har fått ta mer ansvar och egna initiativ, vilket givit dem mer självförtroende. Och alla fyra tycker att de har fått en bra bild av hur sjukvården fungerar.
– Jag kan absolut tänka mig att börja jobba som sjuksköterska. Jag uppskattar verkligen kontakten med patienter, och känslan av att man gör någonting bra, säger Fanny.